LT  EN 
 
Pradžia Įdomu Mokslo tyrimų duomenys bus prieinami visiems
Naujienos
Straipsniai
Paslaugos
Nauda
Patarimai
Projektai
Užsakyti
Nuorodos
Įdomu
D.U.K.
Parama
Žalias My Tutor
Nori tapti mūsų komandos nariu?
 
Mokslo tyrimų duomenys bus prieinami visiems
Net ir šiais skaitmeninių technologijų laikais mokslininkams, tyrėjams bei studentams nėra paprasta rasti reikalingą informaciją atskirose tyrimų srityse. Norint analizuoti įvairių mokslo sričių tyrinėjimus, naujausius duomenis ar kitą su mokslo tyrimais susijusią informaciją, tenka daug laiko praleisti naršant skirtingų bibliotekų archyvuose. Nauja Švietimo ir mokslo ministerijos vizija šioje srityje – elektroniniai archyvai, kur informacija būtų lengvai ir nemokamai pasiekiama visiems norintiems.
  
Švietimo ir mokslo ministerija skelbia išankstinį kvietimą ir laukia idėjų iš mokslo ir studijų institucijų, kaip sukurti mokslo tyrimų duomenų skaitmeninį archyvą, leidžiantį kaupti ir saugoti įvairių mokslo sričių tyrimų duomenis ir kitą su mokslo tyrimais susijusią informaciją: metodologijas, klausimynus, duomenų kodavimo schemas, projektų ataskaitas, mokslinius straipsnius, patentus.

„Svarbiausias tikslas – sudaryti galimybę visiems norintiems nemokamai, lengvai ir patogiai pasiekti duomenis internete. Ypač skatiname mokslo ir studijų institucijų bendradarbiavimą – pradžia archyvams egzistuoja beveik kiekvienoje mokslo institucijoje duomenų bazių pavidalu, dabar reikėtų rasti sprendimą, kaip visa tai sujungti ir suklasifikuoti vienoje vietoje“, – sakė Europos Sąjungos paramos koordinavimo departamento Europos Sąjungos paramos valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Vilma Popovienė.

Iš išankstiniame kvietime pateiktų projektų idėjų atrinkta viena ar kelios geriausios idėjos bus įtrauktos į valstybės projektų sąrašą. Bendras priemonės biudžetas, kurį sudarys ES struktūrinių fondų ir Lietuvos biudžeto lėšos, gali siekti iki 19,5 mln. litų. Parama iš minėto biudžeto bus skiriama mokslo duomenų archyvų technologinei ir informacinei infrastruktūrai kurti – veiksmams, susijusiems su mokslo tyrimų duomenų skaitmeninio archyvo kūrimu.

Galutinė projektinių idėjų dokumentacijos pateikimo data – 2010 m. rugsėjo 20 d. 15 val. Daugiau informacijos apie konkursą ir dokumentų pateikimo tvarką galima rasti čia.
 
Šaltinis: /www.smm.lt
2010 09 07