LT  EN 
 
Pradžia Projektai Konfliktų transformacija - kūrybingai (dalyvių įspūdžiai)
Naujienos
Straipsniai
Paslaugos
Nauda
Patarimai
Projektai
Užsakyti
Nuorodos
Įdomu
D.U.K.
Parama
Žalias My Tutor
Nori tapti mūsų komandos nariu?
 
Konfliktų transformacija - kūrybingai (dalyvių įspūdžiai)

My tutor atstovai sėkmingai dalyvavo My tutor ir partnerių rengiamuose tarptautiniuose jaunimo mokymuose konfliktų transformavimo ir valdymo tematika  „Be The Change - Conflict Transformation for Young People“. Mokymuose dalyvavo 24 jaunuoliai (My tutor atstovavo 4)  iš 6 šalių - Jungtinės Karalystės, Kroatijos, Italijos, Turkijos, Lietuvos, Bulgarijos ir Graikijos. Mokymo kursai vyko Loughborough mieste, Jungtinėje Karalystėje, 2012 m. rugpjūčio 2-9 dienomis.

 

Kviečiame skaityti straipsnį apie mokymų dalyvio įspūdžius. Straipsnio autorė: Kristina Baranovaitė

 

„Konfliktų transformacija -  kūrybingai"

 

Konfliktai - žmogaus prigimties dalis. Jie neišvengiami ir netgi būtini, tačiau labai svarbu yra išmokti juos suprasti ir valdyti. Būtent šiuo tikslu grupelė žmonių iš 10 skirtingų šalių susitiko Loughborough miesto koledže, Jungtinėje Karalystėje. Susitiko ne šiaip, o dalyvauti projekte „Konfliktų transformacija: Būk pokytis“ (Conflict Transformation: Be the Change). Projekto dalyviai atvyko iš Vokietijos, Rumunijos, Bulgarijos, Lietuvos, Italijos, Graikijos, Turkijos, Kroatijos bei Jungtinės Karalystės. Tuo tarpu mokymus rengė profesionalūs treneriai iš Lenkijos. Ši labai marga kompanija drauge praleido visą savaitę.
 

Mokydamiesi vieni iš kitų, kartu atlikinėdami įvairiausias užduotis ir pamažu suvokdami konfliktų prigimtį projekto dalyviai suprato, jog nėra tokie skirtingi, kokie manė esantys iš pradžių.

 

Palengva išsirutuliojo ir europinio identiteto, apjungiančio visus europiečius, idėja. Projekto dalyviai suvokė, kad konfliktai labai dažnai kyla dėl to, kad žmogus yra linkęs iškelti save virš kitų. Pabrėžiant skirtybes tarp žmonių ir nepastebint begalės panašumų kyla konfliktai. Konfliktui įsiliepsnojus susitaikyti tampa sudėtinga, todėl labai svarbu neleisti konfliktams įsibėgėti, mokytis jų sprendimų būdų.
 
Mokymų metu buvo naudojami įvairiausi konfliktų valdymo ir transformacijos metodai, buvo aplankyti Loughborough mieste esantys žmogaus teisių gynimo ir bendruomenės centrai. Vienas sėkmingiausių metodų - Forumo teatras, sukurtas žymaus konfliktų transformacijos specialisto Augusto Boal’o. Remiantis šia metodika Loughborough koledžo auditorijoje buvo rengiami Forumo teatro mini vaidinimai: dalyviai, pasiskirstę grupelėmis, turėjo savo kūnais, nejudėdami ir nenaudodami žodžių, pavaizduoti konfliktą. Tuo tarpu likę nariai, atidžiai apėję visas statulas, po vieną perstatydami sustingusias figūras, galėjo pavaizduoti priimtiniausią konflikto sprendimo būdą. Tokiu būdu pasyvūs žiūrovai galėjo tapti esminiais veikėjais, diskutuojančias ir sprendžiančiais scenoje matytą konfliktą.  
 

Paskutiniąją mokymų dieną projekto dalyviai sužinojo daug informacijos apie Europos Sąjungos programos „Veiklus jaunimas“ teikiamas galimybes rengti ir įgyvendinti projektus. Susiskirstę grupėmis visi turėjo galimybę parašyti po savo projektą, kuris, galbūt, taps pagrindu tolimesnėms jaunimo iniciatyvoms. Daugiau informacijos, visi besidomintys apie Europos Sąjungos remiamus jaunimo projektus, gali rasti šiuose puslapiuose: salto-youth.net bei coe.int/youth.
 
Viena iš svarbiausių pamokų, išmoktų šiame projekte - supratimas jog socialinis mobilumas mažina konfliktų tikimybę, stiprina toleranciją ir pagarbą kitokiai nuomonei. Stebėdami kultūrinius skirtumus tarp dalyvių ir taip praplėtę savo akiratį, projekto dalyviai galėjo ne tik dalintis patirtimi, bet ir linksmai drauge leisti vakarus.
 
„Konfliktų transformacija: Būk pokytis“ projekto dalyviai
 
Konfliktų transformacija remiantis Augusto Boal’o Forumo teatro metodika
 
Projekto dalyviai nuolat dirbo multikultūrinėse grupelėse
 
    
Konfliktų vaizdavimas pasitelkiant kėdes
 
Akimirkos iš kultūrinio vakaro
 
Akimirkos iš kultūrinio vakaro
 
Akimirkos iš kultūrinio vakaro
 
Akimirkos iš kultūrinio vakaro
 
 
Šis projektas finansuojamas remiant  Europos Komisijai. Šis pranešimas atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą.