LT  EN 
 
Pradžia Projektai Tarptautiniai žmogaus teisių mokymai Bosnijoje ir Hercegovinoje (dalyvio įspūdžiai)
Naujienos
Straipsniai
Paslaugos
Nauda
Patarimai
Projektai
Užsakyti
Nuorodos
Įdomu
D.U.K.
Parama
Žalias My Tutor
Nori tapti mūsų komandos nariu?
 
Tarptautiniai žmogaus teisių mokymai Bosnijoje ir Hercegovinoje (dalyvio įspūdžiai)

Mums spalis prabėgo labai greitai, tad dalinamės nuveiktais darbais ir įgyvendintais projektais, kuriuose dalyvavo šaunūs My Tutor atstovai. Kviečiame Jus susipažinti su dar vienu įspūdingu pasakojimu apie aktyvaus jaunimo veiklas Bosnijoje ir Hercegovinoje. Mokymo kursuose „Social exclusion on the edge: Creating and managing local youth work activities for HRE" (2012 m. spalio 5-14 d.) My Tutor atsovavo vienas dalyvis iš Lietuvos.
 
Straipsnio autorius: Tomas Janušauskis
 
Spalio 5 – 14 dienomis kalnų apsuptame Bosnijos ir Hercogovinos mieste Ključ‘e vyko tarptautiniai mokymai žmogaus teisių, ypatingai, socialinės atskirties tema. Susirinkusi dvidešimties skirtingų tautybių, religijų, išsilavinimų ir pažiūrų žmonių komanda aktyviai dirbo tiek gilindami savo žinias ir dalindamiesi patirtimi, tiek mokydamiesi dirbti kartu, kas iš tikro nebuvo taip lengva, tiek į veiklą įtraukdami vietinius miestelio gyventojus.
 
Iš Vokietijos, Rumunijos, Lietuvos, Makedonijos, Juodkalnijos ir kitų valstybių atvykę jaunuoliai pasirodė esantys itin skirtingi: netrūko teisininkų, filologų, technologinių mokslų atstovų ir tai lėmė pabaigoje pasiektą puikų ir universaliai pritaikomą bei pakartojamą darbų rezultatą.
 
Kaip turbūt ir kiekvienuose mokymuose viskas prasidėjo nuo komandos formavimo, kas iš pirmo žvilgsnio atrodė bus paprasta – buvo labai sudėtinga. Toliau sekė susipažinimo su tema etapas. Ilgai gilinomės kaip kiekvienas suprantame žmogaus teises, kokiais principais jas aiškinsimės ir mokysimės, kokiais šaltiniais remsimės ir kokia šių teisių situacija atstovaujamose šalyse.
 
Malonu pasakyti, kad būdamas ten ir girdėdamas esamą situaciją daugiausiai Balkanų šalyse, supratau, kad Lietuva yra puiki ir labai civilizuota, humaniška ir savo žmones gerbianti šalis. Tokia linkėčiau ir išlikti, nes ten būdamas didžiavausi sakydamas esantis iš Lietuvos.
 
Vėliau mūsų darbų įprasminimui ir paviešinimui pradėjome rengtis akcijai „Vietinės veiklos diena“. Nusprendėme naudoti partizaninio marketingo priemones, pavyzdžiui vaikščiojome per gatves su užrašu „Pyptelk, jei žinai savo teises“. Rezultatas nudžiugino. Ganėtinai konservatyvaus elgesio bendruomenėje mes sulaukėme 53 pyptelėjimų per 30 minučių. Taip sukūrėme vaizdo prezentaciją, kai tam tikrą žmogaus teisę kiekvienas pavaizdavome ir pasakėme skirtingomis kalbomis, rengėme mini konferenciją kultūros namuose, sulaukėme daug dėmesio.
 
Projektą vertinu kaip net labai pavykusiu. Įgyta patirtis, surinkti kontaktai ir gautos žinios – tai ką parvežiau  Lietuvą ir visada esu pasiruošęs ja pasidalinti. Man tai buvo pirmieji tokio tipo tarptautiniai mokymai ir už suteiktą galimybę jau padėkojau organizatoriams, o šiuo straipsniu didžiausią padėką išreiškiu „My Tutor“ komandai, delegavusiai mane – AČIŪ.
 
Partizaninis marketingas: „Pyptelk, jei žinai savo teises“
  
 
Šis projektas finansuojamas remiant  Europos Komisijai. Šis pranešimas atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą.