LT  EN 
 
Pradžia Straipsniai
Naujienos
Straipsniai
Paslaugos
Nauda
Patarimai
Projektai
Užsakyti
Nuorodos
Įdomu
D.U.K.
Parama
Žalias My Tutor
Nori tapti mūsų komandos nariu?
 
Jaunieji mokslininkai: aukšto lygio mokslininkų trūkumas Lietuvoje skatina „pseudomokslą“
Lietuvoje stinga pasaulinio pripažinimo sulaukusių aukšto lygio mokslininkų tiek iš vietos akademinės bendruomenės, tiek iš užsienio, tad jauni mokslininkai, stokodami autoritetų ir tinkamų vadovų, kartais nukrypsta į „pseudomokslą“, teigia Jaunųjų mokslininkų sąjunga.
 
Sąjungos pirmininkė Vilma Petrikaitė pirmadienį per spaudos konferenciją „pseudomokslu“ pavadino tai, kad nors mokslininkų ir mokslo darbų daugėja, prastėja jų kokybė, mokslininkai „prisirašinėja“ prie straipsnių. Anot jos, šiuo atveju būtų geriau, jei mokslininkų būtų mažiau, bet kokybiškiau dirbančių.
 
Jaunieji mokslininkai sutarė, kad Lietuvos mokslo pasaulyje yra per mažai pasaulinėje rinkoje galinčių konkuruoti idėjų ir asmenybių, be to, per mažai dėmesio skiriama pripažintiems užsienio mokslo žmonėms pritraukti. 
Daugiau...
 
LJMS kuria etikos kodeksą, kuriame didžiausia blogybe įvardijamas plagijavimas
Jaunųjų mokslininkų sąjunga (LJMS), vienijanti beveik 200 įvairių sričių specialistų, sukūrė ir tikisi rudenį patvirtinti etikos kodeksą, kuriame didžiausia blogybe įvardijamas plagijavimas. "Kodekse apibrėžėme, kad šiurkščiausiu etikos pažeidimu laikome būtent plagijavimą ir manome, kad pats pagrindinis principas, kurio turėtų laikytis visi tyrėjai, yra objektyvios tiesos paieška", - spaudos konferencijoje trečiadienį sakė Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos pirmininkė Vilma Petrikaitė.

Konferencijoje aiškinta, kad universitetuose veikiantys kodeksas dažnai tėra formalumas, jie neva nėra labai veiksnūs.
"Todėl manome, kad bendro pobūdžio etikos kodeksas būtų aktualus ir naudingas visiems Lietuvos tyrėjams. Galbūt tai būtų pirmas žingsnis etikos problemų sprendimo nacionaliniu lygiu link", - kalbėjo V.Petrikaitė.  
Daugiau...
 
Pasaulį keičia socialinis verslas
Sunkių socialinių problemų – skurdo, bado, neišsilavinimo, aplinkos užterštumo – iki šiol nepavyksta išspręsti nei vyriausybėms, nei labdaros organizacijoms, nei tradiciniam kapitalizmui. Vis tik atsirado naujas požiūris, teikiantis vilties, kad šios globalios negandos yra įveikiamos. Tas požiūris – tai socialinis verslumas.

Socialiniu verslu šis reiškinys vadinamas todėl, kad jis vyksta socialinėje srityje – aplinkosaugos, švietimo ir sveikatos, skurdo mažinimo, neįgaliųjų slaugos bei integracijos, filantropijos ir kt. Jam galioja tie patys kaip ir tradiciniam verslui verslumo principai: kūrybiškumas, inovatoriškumas, pokyčių siekis. Socialiniai verslininkai (angl. social entrepreneurs) - tai žmonės, kurių idėjos tobulina mūsų gyvenimą. Savo tikslo jie siekia įveikdami bet kokį pasipriešinimą, kol asmeninė vizija tampa visuomenės norma.
Daugiau...
 
Dr. R. Wagenaar: švietimas turi keistis kartu su besikeičiančia visuomene
Studijų siekiniais grindžiamas mokslas – tai globalaus judėjimo dalis ir visų Europos aukštųjų mokyklų tarpusavio susikalbėjimo būdas, tuo įsitikinęs Tuning Educational Structures in World (Tuning) projektų vadovas dr. Robert Wagenaar. Jo manymu, netgi privalumu galime laikyti tai, kad šią sistemą įsivedinėjame vieni paskutiniųjų – tai tik leidžia išnaudoti kitų šalių patirtį ir nekartoti jų klaidų.

Vilniuje vykusios diskusijos su Lietuvos akademinės visuomenės atstovais, naujojo projekto „Europos kreditų perkėlimo ir kaupimo sistemos (ECTS) nacionalinės koncepcijos parengimas: kreditų harmonizavimas ir mokymosi pasiekimais grindžiamų studijų programų metodikos kūrimas bei diegimas“ dalyviais metu, ekspertas iš Olandijos tikino, kad visoje Europoje, visame pasaulyje susiduriama su sunkumais ieškant, koks mokymo metodas būtų pats tinkamiausias.
Daugiau...
 
Įvyko projekto „Lietuvos gyventojų pilietinio aktyvumo skatinimas“ nevyriausybinių organizacijų mugė
2010 metų kovo 27 dieną Vilniaus laisvalaikio ir prekybos centre „Panorama“ įvyko paskutinioji projekto „Lietuvos gyventojų pilietinio aktyvumo skatinimas“ nevyriausybinių organizacijų mugė (toliau – NVO). Kaip ir visos, iki šiol vykusios mugės, Vilniuje įvykusi mugė susilaukė didelio nevyriausybinių organizacijų dėmesio ir gausaus dalyvių būrio. Vilniaus miesto NVO mugėje dalyvavo 30 organizacijų. Vilniaus visuomeninių organizacijų mugė išsiskyrė dalyvaujančių jaunimo organizacijų gausa. Tačiau mugėje dalyvavo NVO, vienijančios ne tik jaunimą, bet ir senolius, atskirų socialinių grupių narius ar bendrus pomėgius turinčius žmones.
 
Mugėje sveikinimo žodį tarė Vilniaus miesto savivaldybės kultūros, sporto ir turizmo departamento direktorė Kristina Ulevičiūtė. Susirinkusiuosius taip pat pasveikino Vilniaus mugės koordinatorius, LTD Jaunųjų teisininkų skyriaus narys Lukas Kaminskas. Iš karto po sveikinimo kalbų prasidėjo NVO mugės dalyvių prisistatymai.
Daugiau...
 
Studentų padėkos akademinį sąžiningumą skatinantiems dėstytojams
Šiandien, balandžio 6 dieną, Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS) pagerbė metų dėstytojus, savo darbu aukštosiose mokyklose puoselėjančius ne tik akademinį sąžiningumą, bet ir svarbias akademines vertybes. Daugiau nei 17 tūkst. iš įvairių Lietuvos aukštųjų mokyklų išrinko 13 geriausių Lietuvos dėstytojų.
 
Akademinį sąžiningumą skatinančius dėstytojus studentai rinko internetinėje apklausoje, kurioje respondentai siūlė po tris savo aukštosios mokyklos dėstytojus. Iš viso studentai paminėjo daugiau nei 3 300 skirtingų aukštųjų mokyklų dėstytojų. 
 
„Mums didelė garbė apdovanoti savo profesijai atsidavusius žmones, kurie siekia būti originalūs, ugdo mąstančias kūrybingas asmenybes, metai iš metai nepateikinėja tų pačių, studentams jau gerai žinomų, užduočių. Visų studentų vardu dėkojame už nuoširdų darbą“,
Daugiau...
 
Asmeninis mokslinio darbo vadovas

Įpusėjo bakalauro ir magistro darbų rašymo laikas, artėja jų gynimai, tačiau ne visi studentai jaučiasi puikiai tam pasiruošę – daugeliui trūksta dėmesio ir patarimų iš jų darbo vadovo aukštojoje mokykloje. Tačiau pagalba yra – jau porą metų Lietuvoje veikia bakalauro ir magistro darbų rašymo konsultacijų organizacija „My Tutor“.

 

Kas yra „My Tutor“? 

„My Tutor“ yra pelno nesiekianti organizacija, kuri teikia darbų įvertinimo bei konsultavimo paslaugas studentams, kurie patys rašo savo baigiamuosius bakalauro ar magistro darbus. Ši paslauga susideda iš penkių pagrindinių dalių: temos aktualizavimo, darbo organizavimo, atskirų kolokviumų organizavimo ir diskusijų, korektūros bei pasiruošimo darbo gynimui. Kiekvienam studentui suteikiamas asmeninio darbo vadovas, sukuriamas individualus konsultacijų planas. Plačiau apie įmonę ir jos teikiamas paslaugas bei jų užsakymą galima sužinoti internetinėje svetainėje www.mytutor.lt (beje, organizacijos būstinė įsikūrusi Šiauliuose, tačiau visa veikla vykdoma Vilniuje elektroniniu būdu).

 

Kreipimosi į įmonę priežastys 

Dėl kokių priežasčių studentai dažniausiai kreipiasi į šią organizaciją? Viena iš priežasčių – nepakankamas dėmesys iš dėstytojo-darbo vadovo.

Daugiau...
 
Paaiškėjo Geriausių disertacijų konkurso pirmojo etapo finalininkai

Šį savaitgalį paaiškėjo pretendentai į Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos (LJMS) apdovanojimus už geriausias 2009 metais Lietuvoje apgintas disertacijas.

 

Renkant geriausius darbus, atsižvelgta į tokius kriterijus kaip mokslinių tyrimų svarba ir vertė, tyrimų metodologijos efektyvumas ir inovatyvumas, išvadų pagrįstumas, disertacijos originalumas. Didelis dėmesys buvo skiriamas disertacijos tema publikuotų darbų kokybei, atliktų tyrimų svarbai tarptautiniu lygiu.

 

Vertinimo komisijos sprendimu į antrąjį disertacijų atrankos etapą pateko disertacijos, kurias pernai apgynė fizikas Jūras Mickevičius, chemikai Edvinas Orentas ir Aušra Tomkevičienė, matematikas Giedrius Alkauskas ir statybos inžinerijos mokslų daktaras Viktor Gribniak. Apdovanojimą už geriausią humanitarinių ir socialinių mokslų sričių disertaciją gauti toliau pretenduoja teisininkas Raimundas Moisejevas, menotyrininkas Liutauras Nekrošius, filologas Vytautas Rinkevičius, istorikas Valdemaras Klumbys ir sociologė Aušra Rimaitė.

 

Daugiau...
 
Imamasi tobulinti aukštųjų mokyklų valdymą

Žengtas dar vienas Lietuvos aukštojo mokslo reformai labai svarbus žingsnis, padėsiantis pertvarkyti aukštųjų mokyklų valdymą. Iš Europos Sąjungos (ES) fondų bus skirta finansavimas septyniolikai programų, kurios skirtos didinti studijų sistemos efektyvumą.

Aukštosios mokyklos planuoja jungtis tarpusavyje, kitos - sulieti savo padalinius ar pakeisti juridinį statusą, taip gerokai supaprastinant valdymo sistemą. Iš šių lėšų taip pat numatomas aukštųjų mokyklų tarybų narių kompetencijos tobulinimas. Bendra projektų vertė siekia 17,5 mln. Lt.

„Įgyvendinus projektus, aukštųjų mokyklų valdymas taps labiau orientuotas į studentų, verslo ir visuomenės poreikius, taip pat bus užtikrinta aukštųjų mokyklų atskaitomybė visuomenei,“ – apie Europos Sąjungos (ES) fondų lėšomis iš dalies finansuojamų projektų naudą aiškina Švietimo ir mokslo ministerijos Europos Sąjungos paramos koordinavimo departamento ES paramos valdymo skyriaus Programų planavimo poskyrio vedėjas Aurimas Pautienius.

Daugiau...
 
Išsilavinimas Lietuvoje finansuojamas beveik prasčiausiai visoje ES

 Lietuva pirmauja pagal aukštąjį išsilavinimą įgijusių asmenų skaičių 20-29 metų amžiaus grupėje. Tokių žmonių skaičius sudaro vidutiniškai 86 asmenis tūkstančiui gyventojų. Tačiau Lietuvoje finansavimas, tenkantis vienam mokiniui ar studentui, yra beveik mažiausias iš visos ES.

Lietuvoje per keletą pastarųjų metų vis mažėjo jaunų, 18–24 metų žmonių, kurie nebaigę vidurinės mokyklos toliau niekur nesimoko. Tokio amžiaus niekur nesimokančių jaunuolių Lietuvoje liko tik 7 proc., o ES šalių vidurkis – beveik 15 proc.

Pagal šio rodiklio pažangą Lietuva pirmauja visoje Europos Sąjungoje. Išskirtinų rezultatų, kaip rodo neseniai Europos Komisijos paskelbtas „ES švietimo pažangos raportas“, Lietuva yra pasiekusi ir pagal kitus švietimą apibūdinančius rodiklius.

Daugiau...
 
Europos kūrybiškumo ir naujovių metų ambasadorių kreipimasis

Pasaulis juda nauju ritmu. Kad išlaikytų lyderės pozicijas, Europa privalo tapti kūrybiškesnė ir novatoriškesnė. Kūrybiškumas - tai laki vaizduotė, gebėjimas kurti naujoves, rasti naujų sprendimų ir formų, o novatoriškumas - gebėjimas keisti visuomenę ir ekonomiką. Įgyvendinamos idėjos įgyja praktinę vertę ir susieja kūrybiškumą su naujovėmis. 

Kad darytų pažangą, Europa turi didinti tiek privačiąsias, tiek valstybės investicijas į žinias. Išmintinga pažanga įmanoma tik gerbiant istoriją ir puoselėjant kultūros paveldą. Naujos žinios grindžiamos istorine išmintimi, o dauguma naujovių - nauji žinomų dalykų deriniai. Kultūra, kurioje telpa asmeninė ir kolektyvinė atmintis, yra svarbi šiame nuolat kintančiame pasaulyje renkantis, kuriuo keliu eiti.

Kūrybiškumas - esminis žmogaus veiklos aspektas. Kūrybiškumas klesti laisvame, atvirame ir įvairiame pasaulyje, kuriame užtikrinama socialinė ir lyčių lygybė ir vyksta kultūrų dialogas.

Daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 Kitas > Paskutinis >>

Page 2 iš 3